Şimdi Eczanelerde

Blog » Bilgi
Kolajen Nasıl Kullanılır?

Kolajen Nasıl Kullanılır?

Vücudunuzu kolajen takviyesiyle desteklemek ve birçok farklı amaçla kolajen kullanmaya karar verdiyseniz bir sonraki adım olarak akıllara “Kolajen nasıl kullanılmalı?” sorusu gelir.

 

Bilimsel araştırmalardan referanslarla hazırladığımız bu kapsamlı yazımızda aşağıdaki içeriklere ulaşabileceksiniz:

  • Neden kolajen takviyesine ihtiyaç duyulur?
  • Çeşidine ve kullanım amacına göre kolajen takviyeleri.
  • Kolajen kaç yaşından itibaren kullanılabilir, kaç aylık kürler halinde ve hangi dozda kullanılmalıdır?
  • Hangi kolajen, nasıl ve ne zaman ne kadar süre ile kullanmalıdır? 
  • “Supra Protein Mutfak” Kolajen Nasıl Kullanılır? isimli uygulamalı olarak kolajen kullanımı videomuz.

 

Şimdi sizi A’dan Z’ye Kolajen Kullanım Rehberi yazımızla baş başa bırakıyoruz, keyifli okumalar!

 

Kolajen 101: Neden Kolajen Takviyesine İhtiyaç Duyulur?

 

Kolajen, diğer adıyla collagen vücudumuzda en çok bulunan proteindir. Vücudumuzda bağ dokular, tendon, cilt, eklem, kıkırdak ve kemikler dahil birçok dokuda bulunur; bu bölgelerin daha esnek ve sağlam olmasından sorumlu yapısal bir proteindir.[1][2][3]  Bir başka deyişle vücudumuzu bir arada tutan tutkal gibidir (Eski Yunancada tutkal sözcüğünden türemiştir.)

 

Vücudumuz ihtiyacı olan kolajeni besinlerden aldığı amino asitlerden sentezleme yeteneğine sahiptir ama yaş aldıkça vücudun doğal kolajen üretimi azalmaya başlar.[4] Bu nedenle bu bölgelerde zamanla meydana gelen kolajen kaybı ve diğer faktörler (güneş ışınları, dış etkenler vb.) neticesinde istenmeyen sorunlar oluşabilir. Bu amaçla vücudumuzu içerden desteklemek için kolajen içeren besinler veya kolajen takviyeleri kullanabiliriz.

 

Kolajen Formları ve Kullanım Şekilleri

 

Kolajen takviyeleri birçok çeşit ve formda karşımıza çıkar. Bu nedenle kullanım şekilleri değişkenlik gösterir. Kolajen nasıl kullanılmalı sorusuna yanıt vermeden önce kolajen çeşitlerini tanımamızda fayda var.

 

Kolajen Nasıl Kullanılmalı?

 

Kolajen formuna göre kullanım şekli de değişebilir. Kolajen takviyelerini üç ana grupta toplayabiliriz:

 

·     Toz Kolajen: Adından da anlaşılacağı üzere toz formdadır; birçok yemek ve içecekle kullanıma uygun en popüler kolajen formudur. Tekli saşelerde veya kavanoz şeklindeki ambalajlarda kullanıma sunulur.

·     Sıvı Kolajen: Toz kolajenin su ile karıştırılarak içime hazır hale getirilmesiyle oluşan kolajen takviyeleridir. Kullanım rahatlığı en büyük avantajıdır. 

·     Tablet / Kapsül / Hap Kolajen: Toz kolajenin tablet, kapsül veya hap haline getirilmesiyle oluşan kolajen formudur. Kullanım rahatlığı sağlamasıyla ön plana çıksa da kolajen miktarı en düşük kolajen takviyesi olmasıyla bilinir.

 

Kaynağına göre kolajen takviyelerini ise dört ana grupta toplayabiliriz:

 

  • Sığır Kolajeni
  • Balık Kolajeni
  • Tavuk Kolajeni
  • Yumurta Kabuğu Zarı Kolajeni (Yumurta Kolajeni)

 

Tiplerine göre kolajen takviyelerini dört ana grupta toplayabiliriz:

 

  •      TİP 1 Form: Bu formdaki kolajen takviyeleri genellikle balık ve sığır kaynaklıdır. Vücutta en çok bulunan kolajen tipidir. Bu nedenle cilt dahil vücudun tamamı için kullanılabilir. [10][11]
  • TİP 2 Form: Genellikle sığır ve tavuklardan üretilir. Yapısında bulunduğu kıkırdak ve eklem desteği için sıkça tercih edilen bir kolajen formudur.[12]
  • TİP 1 & 3 Form: Genellikle sığır kaynaklı olarak bulunan kolajen takviyesidir. Cilt, bağ dokular, tendon, kemik ve eklemler dahil vücudun tamamında en çok bulunan kolajen tipleridir.[13]
  • TİP 5 & 10 Form: Henüz Yumurta Kabuğu Zarından (Eggshell Membrane) üretilebilen kolajen formudur ve üretimi sınırlı olduğundan piyasada nadir olarak bulunabilir durumdadır. Eklem, cilt, kemik ve göz dahil birçok doku ve organda bulunan kolajen formlarıdır.[14][15][16]

 

Kullanım Amaçlarına Göre Kolajen Takviyesi Kullanımı

 

Kolajen takviyelerinin birçok farklı amaçla kullanımı genç- yaşlı, kadın-erkek ayırt etmeksizin artmaya devam ediyor.

 

Baştan belirtmek gerekirse tüm kolajen takviyeleri hangi formda ve tipte ve dozajda olursa olsun vücudunuzun kolajen ihtiyacı olan tüm bölgelerinde kullanıma uygundur çünkü vücudumuz kullandığımız kolajeni ihtiyacı olan kolajen tipine dönüştürme yeteneğine sahiptir. 

 

Yine de vücudun hangi bölgesi için kolajen kullanımı amaçlanıyorsa o bölgede bulunan kolajen tipini içeren kolajen takviyesi seçimi yaygın bir kabul görmüş durumda.

 

Aşağıda kolajen peptidlerin en yaygın kullanım amaçlarını ve önerileri özetledik:

 

  • Cildimiz büyük oranda TİP 1 & 3 kolajen içerir. Bu amaçla balık ve sığır kaynaklı TİP 1 veya TİP 1 & 3 formdaki kolajen takviyeleri öne çıkıyor. 8-12 haftalık kürler halinde kullanıldığında cilt üzerindeki klinik etkileri gösterilmiştir. Kürler arasında 1-2 aylık ara verilebilir.[17][18]
  •       Eklem ve kıkırdakların yapısında bulunan TİP 2 veya TİP 5 & 10 formdaki kolajen takviyeleri incelenebilir. Yapılan klinik araştırmalar 3-6 ay düzenli kolajen kullanımının eklemler üzerindeki etkilerini gösteriyor.[19][20]
  •       Kemikler TİP 1 formda kolajen içerir bu nedenle sığır veya balık kaynaklı TİP 1 kolajen formdaki ürünler incelenebilir.[21] Klinik araştırmalar düzenli kolajen kullanımının kemikler üzerindeki etkilerini birçok kez göstermiştir.[22][23]
  •       Bağ dokular ve tendonlar TİP 1 kolajen içerir bu nedenle sığır veya balık kaynaklı TİP 1 kolajen formdaki ürünler incelenebilir.[24][25]
  •      Saçlar için TİP 1, TİP 5 ve TİP 3 formda kolajen içeren takviyelerini inceleyebilirsiniz. Biotin içeren kolajen takviyeleri de bu amaçlı kullanım için tercih edilebilir.[26]

 

Yaşa göre kolajen kullanımı nasıl olmalıdır?

 

Kolajen takviyesi geniş bir yaş skalasındaki kişiler için kullanıma uygundur. Kullanım amacına ve yaşa göre kesin bir çizgi bulunmasa da Supra Protein olarak ürünlerimizin aşağıdaki şekilde kullanılmasını öneriyoruz:

 

·      30 yaş altındaki kişiler günlük kullanım dozu 1.000 mg- 10.000 mg arası olan ürünleri 1-3 aylık kürler halinde kullanabilir.

·      30 yaş üzeri kişiler ise günlük kullanım dozu 2.000 mg- 10.000 mg arası olan kolajen takviyelerini 8-12 haftalık kürler halinde kullanıp sene içerisinde bu kürü 2-4 kez tekrarlayabilirler.

 

Uyarı: Bu tavsiyeler genel ve sağlıklı kişiler için olup, hastalık, düzenli ilaç kullanımı vb. sağlık sorunu olanların veya emzirme/hamilelik döneminde olanların doktoruna danışması tavsiye edilir.

 

Kolajen Takviyeleri Nasıl Kullanılır?

 

Toz, sıvı ve tablet-hap kolajen takviyelerinin ayrı ayrı nasıl kullanıldığını sizler için açıklıyoruz:

 

Sıvı kolajen nasıl kullanılır? Kolajen nasıl içilmeli?

 

Sıvı kolajen takviyeleri genelde içime hazır tekli tüpler-flakonlar halinde olsa da kimi zaman daha konsantre halde su ile karıştırılıp tüketilebilecek şekilde karşımıza çıkar. Günde bir shot sıvı kolajen günün herhangi bir saatinde aç veya tok karına tüketilebilir.

 

Dilerseniz su, meyve suyu veya yemeklerinize de ekleyebilirsiniz tabi ama aromalı olduklarından bu opsiyonlar haliyle kısıtlı olacaktır.

 

Kolajen hapı ve kolajen tablet nasıl kullanılır?

 

Kolajen hapı veya tablet kolajen bir bardak suyla birlikte kullanılabilir. Günde 1-2 tablet olarak kullanılabilir.

 

İpucu: Tablet yutmakta güçlük çekenlerin tableti ortadan ikiye bölüp iki parça halinde yutmaları daha kolay olacaktır.

 

Toz Kolajen Nasıl Kullanılır? 

 

En çok merak edilen toz kolajen nasıl kullanılmalı sorusunun cevabına geldi sıra. İşte Supra Protein toz kolajen ürünleri için en yaygın 4 kolajen kullanım önerisi:

 

1-Su ile tüketmek

 

Supra Kolajen toz formunda suda rahatlıkla çözünen, neredeyse tatsız & kokusuz bir proteindir. Kolajen tozu nasıl içilir sorusuna su ile tüketimi pratik ve sağlıklı bir alternatiftir şeklinde cevap verebiliriz. 1 bardak suya günde tercihen 5-10 gram kolajen tozu karıştırılarak içilebilir.

 

 

2-Çay- kahve ile tüketmek

 

Sabah kahveniz ile güne enerjik bir başlangıç yaparken bunu kolajen ile taçlandırmak istemez misiniz? Tadını ve aromasını değiştirmeyen kolajen ile kahvenizi yudumlarken kolajen almak paha biçilemez. (Hindistan cevizi aromasıyla kahvenizle harika bir uyum sağlayan Collagen Beauty Formula ürününü kesinlikle denemelisiniz)

 

3-Meyve suyu, smoothieler ile tüketmek

 

Kolajen tozu sıvı ürünlerle uyumlu bir takviyedir. Meyve suyunuza ve smoothie tariflerinize toz kolajen ekleyerek gayet sağlıklı ve pratik bir şekilde günlük kolajeninizi alabilirsiniz.

 

4-Çorba ve yemekler

 

Büyüklerimiz kolajen yönünden zengin kemikli etlerle yapılan tencere yemekleriyle kolajen ihtiyaçlarını yıllarca sağlayabildiler. Günümüzde hızlı yaşam şeklinde bu yemekleri hazırlamak bazen zahmetli ve zaman alıcı olabilir. Bu gibi durumlarda çorbanıza veya herhangi bir yemeğinize bir ölçek ekleyeceğiniz kolajen ile günlük kolajeninizi hızlı ve pratik bir şekilde alabilirsiniz.

 

Kolajeni kahvaltılık gevrekler ile tüketmek, kek-pasta yapımında kullanmak, protein shake tariflerinize ekleyerek kullanmak da diğer popüler tercihler arasında bulunuyor.

 

“Toz kolajen nasıl içilir?” sorusundaki kullanım alanları bunlar. Youtube videomuzda uygulamalı olarak kolajen kullanım şekillerini sizler için gösterdik izlemenizi kesinlikle tavsiye ederiz.

 

Kolajen nasıl kullanılır sorusunu yanıtladığımıza göre hangi kolajen ile bu kullanımların mümkün olduğunu da belirtelim.

 

 

Kolajen Ne Zaman İçilmelidir?

 

Toz kolajen ne zaman içilmeli ve Toz kolajen aç karnına mı içilir? sorusuna gelirsek şöyle yanıtlayabiliriz:

 

“Kolajen doğal bir gıda takviyesi olması sebebiyle kullanımıyla ilgili kesin bir çizgi yoktur. İsterseniz aç karna isterseniz tok karnına, günde bir defa; yemeklere, çorbalara ya da bir bardak suya karıştırıp içebilirsiniz.”[27][28] Böylelikle Toz kolajen aç karnına mı içilir? sorusuna da cevap vermiş olduk. 

 

Kolajen en iyi hangi saate içilmeli?

Kolajen takviyelerini tüketmek için belirli bir ideal saat bulunmamaktadır. Klinik bir çalışma veya öneri, bu takviyelerin belirli bir zaman diliminde alınmasını önermez. Size bağlı olarak, aç veya tok karnına, sabah, öğle ya da akşam saatlerinde kullanabilirsiniz.

Ancak, bazı kişiler kolajenin potansiyel enerji verici veya rahatlatıcı etkileri nedeniyle belirli saatlerde tüketmeyi daha uygun bulabilirler. Sebebi şu: Kolajen, diğer proteinler gibi çeşitli amino asitlerden oluşur. Yaklaşık 20 farklı amino asiti içeren kolajenin her bir amino asidinin farklı etkileri vardır. Örneğin, Arjinin gibi bazı doğal amino asitler, enerji verici etkileriyle tanınır. Aynı şekilde, kolajen içinde bulunan Glisin amino asiti, gevşeme ve rahatlama etkisiyle bilinir. Bu nedenle, kolajen tüketiminin ardından enerji verici etkilerin öne çıktığını fark ediyorsanız,sabah veya gün içinde tüketmek sizin için uygun olabilir.Benzer şekilde, Glisin'in rahatlatıcı etkilerini hissedenler için gece yatmadan önce tüketmek daha uygun olabilir.

Sonuç olarak, kolajen takviyelerinin tüketim saati, kişinin kişisel tercihlerine ve kolajenin kişi üzerindeki etkilerine göre değişebilir.

 

 

Cilt İçin Kolajen Ne Kadar Süre Kullanılmalıdır?

 

Kişiden kişiye değişmekle birlikte kolajen, bilimsel araştırmalara göre 8-12 hafta arasındaki kürlerle kullanılabilir, bu da senede iki veya üç kez tekrarlanabilir. Bu şekilde kürlerle kullanan kişilerde pozitif değişimleri klinik çalışmalarda gözlemlenmiştir.[29][30]

 

Günlük kullanılması gereken kolajen miktarı nedir?

Kolajen takviyeleri, günlük kolajen alımımızı artırmanın bir yoludur. Yapılan klinik araştırmalar, günlük 1.000 mg kolajen alımının bile olumlu etkilere sahip olduğunu göstermektedir. Türkiye'de yönetmeliklere göre, günlük en üst kolajen tüketim limiti 10.000 mg olarak belirlenmiştir. Ancak, bu miktar kişiden kişiye göre değişebilir. Özellikle yaş ilerledikçe veya eklem sağlığına odaklanan bireyler için, diğer kişilere göre daha fazla kolajen tüketmek daha faydalı olabilir.

 

Sonuç olarak, günlük kolajen tüketimi kişiden kişiye göre değişebilir. Daha fazla kolajen alması gereken kişiler, doktorlarına danışarak kolajen takviyesi almalıdır.

 

 

Hangi Kolajen?

 

Satın alacağınız kolajen takviyesinin aşağıdaki özelliklerde olmasına da dikkat etmenizi tavsiye ederiz:

 Kolajen yüksek biyoyararlanım için hidrolize edilmiş peptid formda olmalıdır.

 

 İçindeki kolajen miktarının yeterli veya çeşitli olması önemlidir. Bu yazımızda referans verdiğimiz bilimsel araştırmalar genelde günlük 1.000-10.000 mg arası kolajen tüketiminin pozitif sonuçlarını gösteriyor. 

 

 Kolajen içerisinde sağlığınıza etki edebilecek yapay tatlandırıcı, şeker ilavesi, yapay renklendirici vb. içerip içermediğini kontrol edebilirsiniz.

 

 Kolajenin kaynağı önemlidir. Doğal ortamında özgürce ve sağlıklı beslenmiş hayvanlardan elde edilen kolajen takviyelerini tercih edebilirsiniz.

 

Siz de aradığınız kolajen takviyelerine web sitemizden ulaşabilir, ücretsiz kargo avantajıyla hemen sipariş verebilirsiniz. Daha fazla bilgi ve sorularınız için bize canlı destek veya Whatsapp üzerinden yazabilir veya 0216 740 0162 üzerinden müşteri destek merkezimizi arayabilirsiniz.

 

 

Referanslar:

[1] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34807414/

[2] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21421911/

[3] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29114654/

[4] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12437452/

[5] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12510171/

[6] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29150953/

[7] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30173570/

[8] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18416885/

[9] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1220811/

[10] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28836209/

[11] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31004660/

[12] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12658447/

[13] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28836209/

[14] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15383546/

[15] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/6203793/

[16] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27376436/

[17] https://agris.fao.org/agris-search/search.do?recordID=JP2009002586

[18] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24401291/

[19] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21251991/

[20] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19212858/

[21] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18988698/

[22] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24496382/

[23] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16341622/

[24] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15788870/

[25] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16967766/

[26] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28879195/

[27] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30681787/

[28] https://www.youtube.com/watch?v=SskHC4hWpMU

[29] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24401291/

[30] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23949208/

  • Supra Protein

    Supra Protein içerik ekibi çalışmalarını klinik araştırmalardan yararlanarak oluşturur. Sitemizde yayınlanan içerikler bilgilendirme amaçlıdır; sağlık tavsiyesi yerine geçmez. Tedavi ve teşhis için hekiminize danışmanız tavsiye edilir.


Kaydol Kazan!

İndirimler, tavsiyeler ve yeniliklerden haberdar olmak için e-bültenimize kayıt olun..

Ticari elektronik ileti izni kapsamında tarafıma tanıtım ve kampanyalara ilişkin e-posta gönderilmesine izin veriyorum.

"Dengeli ve çeşitli beslenme sağlıklı yaşam için önemlidir. "Takviye edici gıdalar normal beslenmenin yerine geçemez. Hamilelik ve emzirme dönemi ile hastalık ya da ilaç kullanılması durumunda doktorunuza danışınız. Sitemizde yayınlanan içerikler bilgilendirme amaçlıdır. Tedavi ve teşhis için hekiminize danışmanız tavsiye edilir.

Supra Protein Resmi Satış Sitesi - Supra Protein © 2023

Size yardımcı olmamızı ister misiniz?