Şimdi Eczanelerde

Blog » Bilgi
kolajen jelatin ve hidrolize kolajen arasındaki farklar

Kolajen Jelatin ve Hidrolize Kolajen Arasındaki Farklar Nelerdir?

Kolajen Nedir?

Kolajen, doğada yalnızca insanlarda ve hayvanlarda bulunan özel bir proteindir. Cilt, bağ doku, eklemler ve kemiklerimiz dahil vücudumuzda birçok doku ve organda bulunur ve vücudumuzda en çok bulunan protein çeşididir.[1][2] Zamanla vücutta üretimi azalmaya başlar.[3]

Bu süreçte dışarıdan kolajen takviyesi yapılabilir. Yapılan bilimsel araştırmalar dışarıdan kolajen takviyesi almanın vücudun kolajen üretimini desteklediğini gösteriyor.[4][5]

 

Jelatin Nedir?

Jelatin denildiğinde konuya yabancı kişilerin aklına şeffaf ambalaj malzemesi gelmesi oldukça doğal. Ne var ki yazımızda işlediğimiz Jelatin yüzyıllardır yaygın bir şekilde kullanılan bir gıdadır. Jelleştirici ve su bağlayıcı özellikleri vardır. Yediğimiz tatlı, yumuşak şekerler, jelibonların kıvamını sağlayan proteindir. 

Peki kolajen ile ne alakası var dediğinizi duyar gibiyiz. Şaşıracağınız bir bilgi vereceğiz. Jelatin = Kolajen. Evet, jelatin bir kolajen formudur; kolajenden üretilir. Dolayısıyla jelatin yiyerek kolajen almış olursunuz. Tek bir sorun var; jelatinin molekül ağırlığı yüksektir ve sindirimi kolay değildir.[6]

 

Hidrolize Kolajen Nedir?

Kolajen takviyeleri haliyle hayvanların kolajen yönünden zengin dokularından elde edilir. Doğal formdaki kolajenin molekül ağırlığı çok yüksektir ve vücudun bunu sindirip kullanması zordur.[7] Bu nedenle kolajen takviyeleri enzimatik hidroliz işlemine tabi tutulur.

Bu işlemde kolajen proteini küçük protein parçacıkları adı verilen peptidlerine parçalanır. Bu peptidleri vücut kolayca sindirebilir dolayısıyla biyoyararlanımı yüksektir.[8] Bu nedenle kolajen takviyeleri hidrolize kolajen formundadır.

Hidrolize kolajen vücut tarafından en kolay şekilde kullanılabilen kolajen türüdür diyebiliriz.[9] Hidrolize kolajen, Hidrolize Jelatin, Kolajen Hidrolizat, Kolajen Peptidleri veya Kolajen Peptit olarak da adlandırılır; hepsi aynı üründür.

Collagen Beef 280 Gram

Kolajen Jelatin ve Hidrolize Kolajen Farkları Nelerdir?

Kolajen, jelatin ve hidrolize kolajen üç farklı ürün gibi dursa da üçü de aynı kaynaktan üretilir.  Tek farkları hidrolize edilme seviyeleridir; yani molekül ağırlıklarıdır. 

Aynı hammaddeden, aynı üretim hattında üretilirler. Sırasıyla önce doğal kolajen, akabinde doğal kolajenden jelatin, jelatinden ise hidrolize kolajen üretilir.

Sıralama şöyledir: Doğal Kolajen → Jelatin → Hidrolize Kolajen

1.   Hidrolize edilmemiş kolajen = Doğal Kolajen

Hidrolize edilmemiş kolajen molekül ağırlığı 300-400 bin Dalton seviyesindedir. Vücudun bunu sindirebilmesi çok zordur.[10]

2.   Kısmi hidrolize edilmiş kolajen = Jelatin

Bir tür kolajen olan jelatinin molekül ağırlığı normal kolajene göre düşük olsa da vücudun sindirebilmesi için hala çok yüksektir (15-400 bin Dalton). Jelleştirme amaçlı gıda endüstrisinde kullanılır. Bloom değeri jelleştirme gücünü gösterir. 80-300 bloom arasında üretilir. [11]

3.   Enzimatik işlemle tam hidrolize edilmiş kolajen = Hidrolize Kolajen (diğer adları: kolajen peptit, kolajen hidrolizat, kolajen peptidleri, hidrolize jelatin)

Gıda takviyesi amaçlı kolajen ise hidrolize edilmiş peptid formdadır; molekül ağırlığı 1.000-5.000 dalton arasındaki kolajen peptidleri vücut tarafından kolayca sindirilebilir durumdadır.[12] Jelatin gibi jelleştirme özelliği bulunmaz; bloom değeri olması gerektiği gibi sıfırdır.

 

 Hangisi Tercih Edilmeli?

Kolajen takviyelerinden verim alınabilmesi için hidrolize edilmiş peptid formda yani hidrolize kolajen çeşitleri önerilir.

Jelatin yediğimiz birçok gıdada bulunur ve vücudumuza kolajen desteği sağlasa da bu kolajenden yüksek molekül ağırlığı nedeniyle çok az fayda sağlanabilir.

 Supra Protein’de biz ürünlerimizde yalnızca kontrollü hidrolize edilmiş, vücut tarafından kullanıma hazır kolajen peptidleri kullanıyoruz. Kolajen peptidleri doğrudan bağırsaklarda emilip vücut tarafından kullanılabilir durumdadır.

 Daha fazla bilgi almak ve diğer tüm sorularınız için bize canlı destek hattımızdan yazabilir veya 0216 740 0162 numaralı destek hattımızdan ulaşabilirsiniz.

 

Referanslar:


[1]  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34807414/

[2] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21421911/

[3] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12437452/

[4] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24401291/

[5] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23949208/

[6] https://www.sciencedirect.com/topics/agricultural-and-biological-sciences/gelatin

[7] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25884286/

[8] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19961355/

[9] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6891674/

[10] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34461513/

[11] https://dergipark.org.tr/en/download/article-file/1186118

[12] https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0268005X07001397

  • Supra Protein

    Supra Protein içerik ekibi çalışmalarını klinik araştırmalardan yararlanarak oluşturur. Sitemizde yayınlanan içerikler bilgilendirme amaçlıdır; sağlık tavsiyesi yerine geçmez. Tedavi ve teşhis için hekiminize danışmanız tavsiye edilir.


Kaydol Kazan!

İndirimler, tavsiyeler ve yeniliklerden haberdar olmak için e-bültenimize kayıt olun..

Ticari elektronik ileti izni kapsamında tarafıma tanıtım ve kampanyalara ilişkin e-posta gönderilmesine izin veriyorum.

"Dengeli ve çeşitli beslenme sağlıklı yaşam için önemlidir. "Takviye edici gıdalar normal beslenmenin yerine geçemez. Hamilelik ve emzirme dönemi ile hastalık ya da ilaç kullanılması durumunda doktorunuza danışınız. Sitemizde yayınlanan içerikler bilgilendirme amaçlıdır. Tedavi ve teşhis için hekiminize danışmanız tavsiye edilir.

Supra Protein Resmi Satış Sitesi - Supra Protein © 2023

Size yardımcı olmamızı ister misiniz?